27 Ocak 2021 Çarşamba

internette dikkat edilmesi gerekenler

İlk başlarda internet pek kullanıcı dostu değildi. Eski kullanıcılar internete iri uğraşlar sonucunda girebiliyorlardı. Çevirmeli ağ için bilgisayara kablo bağlamak gerekiyordu. Tabi o zamanlar internet güvenliği pek popüler yalnızca konu değildi. Hızlıca günümüze ve her yerde bulunan Wi-Fi noktalarına gelelim. Artık interente bağlanmak o kadar basit ki, küçük tek çocuk ya da İhtiyar yalnızca fert sırf bir dokunuşla her yerden basitçe internete girebiliyor. wardom.org İnternetten satın alabiliyor, satabiliyor, çalışabiliyor, sosyalleşebiliyoruz.

Ve bu ekosistem başlı başına kocaman bir tehdit. Sık yoğun dikkatli olmanın öneminden bahsediyoruz ancak dikkat çekici şeyleri bildikten sonra, başınıza iş gelmesi pek mümkün hal değil. Her internet kullanıcısının yaptığı şu küçük yedi şeyi yapmayarak kendinizi güvende tutabilirsiniz. Herkese açık Wi-Fi bağlantılarına güvenmek Herkese açık Wi-Fi bağlantıları risklidir. Siber suçlular kişilerin bağlanması için şahısların pek şüphe etmeyeceği bağlantılar oluştururlar. Mesela 'Bahçe Café parolasız wifi', 'Mcdonalds parolasız wifi' ya da 'Otel – Misafir bağlantısı 3' Bağlanadığınız Wi-Fi noktasının gerçekten doğru olması da bağlantının güvenli bulunduğu anlamına gelmiyor. Yani tek şundan emin olabilirsiniz, adı "kütüphane", parolası "kitapoku!" olan, giriş bilgilerini kütüphane yetkilisinden aldığınız bağlantı, gerçekten kütüphanenindir.

Bu emniyetli olması için yeterli değil. Eğer herkese açık tek ağa bağlanacaksanız, bunu olası olan en emniyetli boyutta yapın: giriş bilgilerini doldurmanız gereken sitelere girmeyin, bilhassa bankacılık işlemlerini ve alışveriş işlemlerini asla yapmayın. Mümkünse VPN kullanın. Bu liste natürel ki uzun ama şöyle başlıklar mevcut wardom.org sitesinde: Pratik tahmin edilmektedir parola, tıpkı parolayı yine kullanmak, emaile gelen linklere tıklamak, birine şifre vermek, internetteki kullanıcılara yaptıklarınızı söylemek gibi yalnızca aşırı farklı konu hakkında emniyet almanız gereken maddeler var. Sosyal medya siteleri sizlere paylaştığınız teferruatları ayarlama yetkisi verir ve genellikle bunlar otomatik olarak çok şeye izin verirler. Örneğin herkese açık olurlar, başkaları sebebi ile işlenme ve kullanılmaya tasdik verilmiş olurlar vb. Biraz araştırırsanız şunu ayrım edersiniz, bu ayarlar çok yoğun değişir (Öhöm Facebook mesela..). Yeni hesap açmadan öncelikle beş dakikanızı ayırarak güvenlik ve gizlilik ayarlarına göz atmalısınız. Var olan hesabınız için de, her ay birkaç dakikanızı ayırarak öteki insanlarla neyi paylaşmayı onayladığınıza göz atmalısınız. Daha sonra, Facebook'ta arkadaşlarınıza, Twitter'da takipçilerinize, LinkedIn'de bağlantılarınıza ya da her nerede, kime paylaşım yapıyorsanız, istemediğiniz ve bilmediğiniz kişilere paylaşım yapmadığınıza emin olun. Genel olarak, elektronik hayatınızda dikkatli, şüpheci olun. Online servisler sizlere sorunsuz ve basit çözümler sunmaya çalışırken, siber suçlular sizleri potansiyel nakit torbaları olarak görür. Şimdi, online şekilde daha zeki olmaya hazır mısınız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder